Dagboek A-nest - De Dracht

 

28 mei 2018 - De dekking

 

Dit dagboek begint op 28 mei, de dag van de dekking!
Aila was 14 mei loops geworden, precies volgens haar cyclus (ze is altijd ongeveer om de 6 a 7 maanden loops). Vanaf dag 9 van de loopsheid zijn we progesteron wezen prikken. 
Vrijdag 25 mei (dag 12 loopsheid) stond ze op waarde 2,54; ze had dus nog niet geovuleerd (rond waarde 5 is er ovulatie en rond waarde 10 krijg je het advies om te gaan dekken). 
Ik heb er toen voor gekozen om op de maandag pas weer te prikken. Het was even spannend maandag (dag 15 loopsheid), 'S ochtends om 9 uur wezen prikken. Echter hoorden we maar niks over de uitslag! Achteraf bleek dat de immulite machine die het progesteron meet niet goed werkte. We hoorden de uitslag pas om half 2! Zoals we al dachten kregen we het advies om Aila te laten dekken. Ze stond namelijk netjes op waarde 14. 

Gelukkig hadden we al onze spullen klaar staan en zijn we meteen doorgereden naar Arak in België. 
Aila liet zich niet goed dekken (vorig jaar stond ze als een huis, nu had ze er niet zoveel zin in), dus hebben we besloten om kunstmatige inseminatie te laten doen. Uiteindelijk is ze om 7 uur 's avonds in Eersel geïnsemineerd. Gezien haar progesteron hoogte was het volgens de dierenarts niet nodig om de inseminatie te herhalen... 

Het wachten kan beginnen! 4 weken geduld tot de echo.


26 juni 2018 - 29 dagen na de dekking... De echo!

 

Aila is drachtig!! Joepie!

 

Eigenlijk hadden we de echo een dag later gepland, echter waren we zo ongeduldig dat we het een dagje eerder naar de dierenarts zijn geweest. 
Ik (Marijke) vond het nogal spannend, ik ging er namelijk van uit dat ze niet dragend zou zijn. Er waren erg weinig dingen aan Aila te merken, wat vorig jaar (toen ze leeg is gebleven) ook het geval was. 

Het was dus zeker een geluksmomentje toen we de vruchtjes zagen. We konden zelfs al kleine pootjes zien en de hartjes zien kloppen. 
Heel bijzonder om zo voor de eerste keer mee te maken!!
Rechts een foto van een vruchtje waar de pootjes op te zien zijn. Hieronder de dekaankondiging die ik op facebook heb gezet en een filmpje van de echo. 28 juni 2018 - Dag 31 van de dracht

 

Nu we ongeveer op de helft van de dracht zitten beginnen we uiterlijke veranderingen te zien aan Aila. Ze krijgt al een klein buikje!

Hier is niks van te zien op de foto, ze heeft natuurlijk veel vacht. Maar voelen doen we het wel.

Ook zien we een paar dingen die ik hoopte te zien voordat we de echo gingen maken, bijv opgezette roze tepels en witte doorzichtige afscheiding. 

Wandelingen gaan nog steeds op een langzaam tempo en eten niet van harte.. behalve 's avonds, dan heeft ze honger! 


4 juli 2018 - Dag 37 van de dracht

 

Aila begint wat ronder te ogen! Haar vacht gaat al echt wat meer uitstaan door de verandering van haar lichaamsvorm. Elke dag wanneer ik uit het werk kom voel ik zachtjes aan haar buik, die lijkt elke dag ietsje voller te worden.

Wandelingen gaan echt ontzettend langzaam dus we houden het mooi bij een klein blokje om... de hitte van de afgelopen dagen helpt natuurlijk ook niet mee. 

Aila lijkt verder tevreden en relaxed (behalve op deze foto, want wat bemoei ik mij nou terwijl zij aan het eten is?!).

Eten doet ze nu zeer graag trouwens, 's ochtends en 's avonds! Tussen in de middag een klein beetje proberen te voeren maar daar had madam dan weer geen zin in. 


9 juli 2018 - Dag 42 van de dracht

 

Vandaag is Aila alweer 6 weken drachtig! Vanochtend had ze geen zin om te gaan staan voor de foto, dus daarom maar een leuke foto met haar lieve (half) zusje. 
Je kunt zien dat ze haar achterpoten naar achteren houdt, normaal zet ze haar poten niet zo ver naar achter neer... maarja je moet toch wat wanneer er een buikje in de weg zit!

Qua gedrag merken we niet veel verandering, nog steeds lekker lui en ze eet goed. Ze heeft wel sneller last van de warmte, dus 's nachts mag ze lekker naast ons bed slapen met de balkondeur open, dan krijgt ze alle frisse lucht die ze nodig heeft. Overdag ligt ze het liefste onder de tafel, daar is het toch het koelst overdag. Wij hebben in ieder geval nog niet het gevoel dat ze het heel zwaar heeft, dus dat is fijn! 

Je kunt nu ook goed voelen dat haar melkklieren of zogenaamde 'melkpakketten' groter worden, daarnaast begint haar buik strakker en ronder te worden. De pups zijn nu echt aan het groeien. Ik ben benieuwd hoe ze er over een week bij ligt!

 


13 juli 2018

 

Een foto van net na de echo en een foto van afgelopen week (6+ weken drachtig) onder elkaar gezet... zoek de verschillen! 


15 juli 2018 - Dag 48 van de dracht 

 

We zijn er een beetje vroeg bij, maar we hebben de kist alvast opgezet! We wilden graag kijken hoe we het precies wilden opzetten in de kamer, tevens kunnen we zo ook kijken hoe groot het zeil moet zijn die we eronder gaan leggen. 

Verder hebben we de pups voor het eerst voelen bewegen! Erg fijn om een beetje extra bevestiging te hebben gekregen. Ze zijn natuurlijk nog best klein, dus het voelt als een heel zacht 'schopje'. 


16 juli 2018 -  Dag 49 van de dracht

 

Vandaag is Aila 7 weken drachtig! Ze werd al steeds dikker maar merk nu dat ze ook wat breder wordt naar de zijkant. 

Het wordt weer erg warm deze week en we merken dat Aila het er wel wat zwaarder mee heeft. Gelukkig is ze rustig en eet ze nog steeds goed. Veel van haar tijd vertoefd ze buiten in de tuin.. in de schaduw... snurkend. 


17 juli 2018 - Dag 50 van de dracht

Aila begint nu duidelijk buikvacht te verliezen. De pupjes ondervinden straks geen hinder van haar lange vacht tijdens het drinken.

Vannacht was het erg warm, gelukkig kon ze bij ons op de slaapkamer voor de open balkondeur slapen, dat scheelde een hoop!

Deze foto is nog van gisteren, toen ze heerlijk lag te snurken in de schaduw. 


20 juli 2018 - Dag 53 van de dracht

Aila wordt nu echt bol! Alles kost steeds meer moeite. Verder is ze nog steeds haar vrolijke zelf, eet goed en lijkt zich goed te voelen. Zolang ze maar lekker in de schaduw kan liggen buiten is ze tevreden. 

 

De pups zijn nu ook ontzettend goed voelbaar, op sommige momenten kun je meerdere schopjes van verschillende kanten voelen. Zo leuk!!

Bij ons op de slaapkamer slapen lukt niet meer, dus komende week (vanaf dag 57) ga ik maar beneden slapen voor de zekerheid! Wel zal ik komende nachten even de wekker zetten, afgelopen nacht moest ze erg nodig naar het toilet. 

Afgelopen week zijn de vetbedden binnengekomen voor in de werpkist, onze Maine Coons hebben het in ieder geval goedgekeurd! 

 

 23 juli 2018 - Dag 56 van de dracht

En toen was Aila alweer 8 weken drachtig! In principe mogen de pups vanaf dag 57 geboren worden, dan zijn ze levensvatbaar. We zijn er vrij zeker van dat de pups deze week geboren gaan worden. Vandaag is het maandag, hopelijk worden ze vanaf vrijdag (dag 60) geboren, want dan kan de fokker/dekreu eigenaar er bij zijn om ons te helpen. 

Vanaf vandaag gaan we Aila's temperatuur opmeten om zo te bekijken wanneer de bevalling ongeveer begint. Wanneer de temperatuur zo'n 1,5 graad daalt zal de bevalling binnen 24 uur beginnen. 

Op de foto lijkt Aila het erg warm te hebben, het is helaas ook nog steeds warm. Gelukkig ligt ze hele dagen buiten in de tuin, lekker in de schaduw. Daar kan ze heerlijk slapen en lijkt ze geen last van de warmte te hebben. 
Het is erg jammer dat we nog steeds midden in een hittegolf zitten die nog zeker 2 weken aanhoudt. Gelukkig doet Aila het hartstikke goed! 

Ohja, sinds afgelopen weekend kunnen we de pupjes zien bewegen. Erg grappig om te zien. 


24 juli 2018 - Dag 57 van de dracht

 

Vandaag toch maar een airco gekocht, zelfs in de schaduw was het niet meer lekker buiten. Hoewel Aila zich erg rustig en goed houdt, maakte we ons wel een beetje zorgen om de bevalling zelf. 

Bijna nergens waren nog airco's te krijgen (alleen van 1000+ euro), dus het was even goed zoeken. Uiteindelijk hebben we één van de laatste bij de Mediamarkt weten te bemachtigen. Een lelijk ding zo in de woonkamer maar een hele fijne noodoplossing! 
25 graden ipv 30 graden in huis is zeker wel wat waard. 

Aila is ons dankbaar! (en de rest van de huisdieren ook). 

De pupjes zijn erg druk in Aila's buikje, echter zijn er nog geen tekenen van een naderende bevalling. We wachten rustig door. 


25 juli 2018 - Dag 58 van de dracht 

 

Het is gelukt om de beweging van de puppies in Aila's buik te filmen! 
Daarnaast is ze iets onrustiger, haar temperatuur is ook ietsje gedaald. De werpkist wordt rustig onderzocht.

Na 15, 23 en 52 seconden zie je de pups goed bewegen. 26 juli 2018 - Dag 59 van de dracht

Vanochtend is Aila's temperatuur nog meer gezakt, hele goede kans dat ze snel komen! Ook wil ze niet meer eten. 
De bevalling gaat vannacht of vrijdag beginnen denken we. 

Voor de bevalling schrijven we verder onder het kopje 'bevalling'.