Over ons

Wij zijn Marijke en Colin, woonachtig in het mooie kleine dorpje Herwen. Wij zijn in onze vrije tijd hoofdzakelijk bezig met activiteiten die met de natuur te maken hebben. Wandelen, vogels kijken, vrijwilligers werk voor Staatsbosbeheer en ga zo maar door... Genieten!! 

Het is dan ook niet zo gek dat wij ons huis graag verrijken met enkele huisdieren. Zodra onze thuissituatie het toeliet hebben wij ons op een wachtlijst laten zetten voor een Finse Lappenhond. Waarom dit ras? Wij zochten naar een stabiel en sociaal ras dat makkelijk mee kan met onze vele natuurtripjes, dus het uithoudingsvermogen moest goed zijn. Verder sprak ons de zelfstandigheid en uitstraling van dit 'oertype' ras ons zeer aan.

In de zomer van 2014 konden wij bij kennel Mokysha terecht voor onze eerste Finse Lap genaamd Aila, een prachtig crème gekleurd dametje. Aila is ontzettend lief en haar grootste hobby is knuffelen. In het voorjaar van 2016 is er een tweede Finse Lappenhondje bij ons komen wonen, een wolfsgrauw gekleurd teefje genaamd Dinja. Een ontzettend lief en slim hondje, met een heel eigen karakter! 

Bij ons is langzaam het idee gegroeid om zelf een nestje te gaan fokken op een verantwoordelijke manier. 

In 2018 is ons A-nestje geboren en in 2020 ons B-nestje. Vanuit het B-nestje hebben we ons zelf gefokte meisje 'Evi' gehouden, een ondeugende kopie van haar moeder Aila. Alles waar we op hoopten!

 

Gezondheid

Onze honden worden getest op de erfelijke afwijkingen Pompe en PRA, ook ondergaan ze een ECVO oogtest en worden de heupen getest op Heupdysplasie (HD). Verder kijken wij de geschiedenis van de bloedlijnen na om andere mogelijk erfelijke aandoeningen (bijv. epilepsie) zo goed mogelijk uit te sluiten. Naast gezondheid wordt er natuurlijk ook gekeken naar karakter en type, ouderhonden worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd om de rasstandaard hoog te houden. Wij zijn daarom af en toe op hondenshows te vinden om meer te leren over de sterke en minder sterke kanten van onze honden.

 

Kennelnaam

Kultasepän (uitgesproken: Kultasèpaa) betekent in het Fins 'Goudsmid'. Wij hebben voor deze naam gekozen omdat Colin van beroep goudsmid is, hij zal naast zijn werkzaamheden als goudsmid een groot deel van de verzorging van de pups op zich gaan nemen. Wij vinden daarom de naam Kultasepän zeer toepasselijk, onze pupjes zijn letterlijk 'hondjes van de goudsmid'. De stamboomnamen van onze pups zullen vanzelfsprekend iets met goudsmeden te maken gaan hebben, want zeg nou zelf; pupjes zijn toch juweeltjes op zich?! 

 

De Finse Lappenhond; ook iets voor jou?

De Finse Lap is een zachtaardig vriendelijk ras, die een confrontatie met andere honden liever uit de weg gaat. Naar mensen zijn ze ontzettend sociaal, ze zijn het liefste bij je in de buurt en kunnen prima met kinderen. Het zijn slimme honden, ze worden graag uitgedaagd en maken graag lange wandelingen, een klein rondje om het huis nemen ze geen genoegen mee.

Lappies kunnen door hun zelfstandige karakter zichzelf goed vermaken, wat betekent dat het relatief rustige honden zijn. Hier staat wel tegenover dat ze graag hun eigen weg gaan en soms bananen in de oren hebben. Loslopen gaat goed, maar er moet rekening gehouden dat er niet altijd meteen geluisterd wordt (muisjes en geurtjes zijn vaak belangrijker).

Verder hebben Lapjes de neiging om vocaal te zijn, dit verschilt per hond en met de juiste aanpak is het in goede banen te leiden, die van mij blaffen vooral bij opwinding, enthousiasme en spel. Het zijn geen ‘keffers’, ze slaan niet bij elk wissewasje aan.

De Finse Lap is iets voor jou als je opzoek ben naar een echte familiehond, een trouwe knuffelaar, een grapjas en een wandelmaatje. Een lappie is niet een hond voor er ‘even bij’, ze stelen je hart en voordat je het weet… je plaatsje op de bank!

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in een toekomstig nestje kijk dan naar het kopje 'pups' voor meer informatie! Wij vinden goed contact met toekomstige puppy eigenaren zeer belangrijk, zodat wij zeker weten dat onze pups goed terecht komen. 

 

 

Colin van Elderen en Dinja als puppy
Colin van Elderen en Dinja als puppy
Marijke van Marrewijk en Aila
Marijke van Marrewijk en Aila